Vergoeding Wandelcoaching

Zorg via (wandel)coaching valt helaas (nog) niet onder de primaire ziektekosten. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om toegang te krijgen tot een coachbudget.

Onderstaande opties zijn ter indicatie. Hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Je werkgever heeft er belang bij dat jij goed in je vel zit. Dat geldt zeker voor werk gerelateerde problemen maar soms ook voor dingen die meer privé lijken. Heeft jouw werkgever belang bij het coachtraject dat je wil volgen? Grote kans dat je niets zelf hoeft te betalen. En wees niet bang dat je werkgever dan alles komt te weten over jou want ik heb een geheimhoudingsplicht.

Een werkgever heeft vaak een opleidings- of bijzonder budget per medewerker gereserveerd, dat ook besteed kan worden aan coaching. Wandelcoaching is relatief goedkoop en wordt vaak als effectief ervaren. Zeker wanneer coaching (preventief) ingezet wordt tegen ziekteverzuim zijn werkgevers, na overleg met de bedrijfsarts, vaak bereid om de kosten van een coachtraject te vergoeden. Neem voor meer informatie contact op met je leidinggevende, HR-manager, bedrijfsarts of de Arbodienst.

  • CAO

Kijk als eerste of er in je CAO iets staat over de mogelijkheden van coaching. Zo ja, ga dan naar HRM of je leidinggevende voor meer informatie.

Via leidinggevende

Neem vervolgens contact op met je leidinggevende. Is hij bekend met wat er speelt bij jou en vindt hij dat je daar iets mee moet doen, dan heb je een goede kans dat hij het ook wil betalen.

  • Via HRM

Geeft je leidinggevende niet thuis of vind je het lastig het hem te vragen? Neem dan contact op met de afdeling HRM of Personeelszaken, geef aan wat er speelt, dat je een geschikte coach hebt gevonden en vraag naar de mogelijkheden.

  • Loopbaanbudget

Sommige van mijn klanten krijgen hun coachtraject vergoed uit hun loopbaanbudget. Check eventueel bij je leidinggevende of HR-afdeling of je zo’n budget hebt en wat de voorwaarden zijn. Bedenk dan waarom jouw coachtraject aan de voorwaarden voldoet en leg dit voor bij je leidinggevende of HR-manager. De coach die je op het oog hebt kan daar eventueel bij helpen.

  • Arbodienst

Heb je contact met een arbodienst over wat er speelt bij jou, vraag dan aan hun wat de mogelijkheden zijn om de coaching vergoed te krijgen.

  • Vergoeding coaching door belastingdienst

Heeft je coachvraag betekenis voor je (toekomstige) beroep of carrière? Als je het coachtraject zelf betaalt kon je tot 1 januari 2022 de kosten als studiekosten opnemen bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Helaas nu dus niet meer.

Studiekosten zijn wél aftrekbaar als u ondernemer bent of inkomsten uit overig werk hebt

Als u ondernemer bent of inkomsten uit overig werk hebt, verandert er niets voor u. U mag studiekosten aftrekken van uw winst als het zakelijke kosten zijn.  Zie ook, Bron: https://www.belastingdienst.nl

  • Vergoeding coaching door eigen bedrijf

Heb je een eigen bedrijf en is jouw coaching gerelateerd aan het werk dat je doet voor je bedrijf dan voer je de kosten in je boekhouding logischerwijze op als bedrijfskosten.

  • Wanneer je een UWV-uitkering ontvangt

De uitkeringsinstantie (UWV) stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie. Je kunt bij je UWV-coach informeren of er geld beschikbaar voor je is. Kijk voor meer informatie op UWV.nl​

  • Via PGB

Mensen met een Persoons Gebonden Budget (PGB) kunnen in een aantal gevallen de kosten via PGB vergoed krijgen. Neem contact met mij op zodat we dit kunnen bespreken wat en of er mogelijkheden zijn.

AJKO is o.a. ook te vinden op de SocialekaartNederland;

https://landelijk.socialekaartnederland.nl/organisaties/ajko-wandelcoach-en-advies-gespecialiseerd-in-psychiatrische-vraagstukken