👋 Hee, Aart José hier! Op deze pagina vind je links naar Bol.com. Dit zijn affiliate links. Dat betekent dat ik een vergoeding krijg wanneer jij een bestelling plaatst via die link.

Starten met wandelen

“20 jaar geleden ben ik besmet”

Ruim 20 jaar geleden ben ik door mijn vader “besmet” met het wandelvirus. Ik stelde als doel om de Nijmeegse vierdaagse te lopen – ja, die van 200 kilometer. Er werd een trainingsschema gemaakt en ik schafte wat spullen aan. Maar, waar moest ik beginnen? Welke schoenen had ik nodig? Waar moest ik op letten? En wat kon ik eigenlijk krijgen met mijn beperkte budget?

Ik krijg vandaag de dag vaak dezelfde, maar dan van klanten. Vragen die ik zelf ook had, toen ik zelf net startte. Deze klanten zijn pas net gestart, of willen dat graag doen. Ze fantaseren over dagtochten. Of zelfs meerdaagse wandelingen. Op deze pagina vind je antwoorden op die vragen. Antwoorden die ik zelf heb ontdekt in mijn ervaring. En, om jou te prikkelen: ik heb ook mij ‘wandel CV’ toegevoegd. Gebruik deze gerust als inspiratie voor jouw nieuwe wandelingen!

“Wandelen is niet alleen leuk om te doen. Het is ook goed voor je lichamelijke en mentale gezondheid!”

– Aart JosĂ©

Wandelschoenen

Ik heb gedurende de afgelopen jaren heel wat schoenen uitgeprobeerd. Zo ben ik zelf ooit begonnen met ‘legerkisten’. Maar die vond ik na verloop van tijd toch echt te zwaar. Grappig genoeg had ik die ervaring ook met speciaal aangemeten schoenen. Dat bleek toch niet helemaal mijn ding. Uiteindelijk ontdekte ik wat ik prettig vond: half hoge schoenen. Maar, dat is niet het enige. Ik let op een aantal dingen. Zo houd ik rekening met…

 • Hoe buigzaam de zool is. De zool moet flexibel zijn, maar niet teveel. Ik zoek naar de middenweg;
 • Hoe stevig de hak is. Een stevige hak is voor mij erg belangrijk;
 • Hoe soepel de bovenkant is. Hiervoor geldt juist: een soepele bovenkant is voor mij prettiger;
 • Hoe dik de zool is. Dunne zolen ga je op een gegeven moment voelen. Ik zoek naar schoenen met een dikke zool;
 • Hoe waterdicht de schoenen zijn. Niemand vind regen leuk. Laat je schoenen geen extra problemen veroorzaken! 
 • Hoe groot de schoen is. Ik draag expres gĂ©Ă©n schoenen in mijn maat. Ik kies minimaal 1 maat groter dan normaal. Na een dag lopen heb je deze ruimte namelijk nodig. Houd je hier geen rekening mee, dan ga je dat merken.
Wandelschoenen zijn voor mij echt iets persoonlijks. Daarnaast vind ik de prijs belangrijk. Om goede schoenen te vinden – voor een schappelijke prijs – , zoek ik oudere modellen in ‘vreemde’ kleuren. Momenteel wandel ik zelf met deze twee schoenen:
 
1. Hi-Tec V-Lite SpHike Nijmegen Low Wandelschoenen. Deze heb ik gekocht via bol.com 
2. Adidas Terrex AX4 Gore-Tex Wandelschoen. Ik heb van deze schoen zelfs 2 maten groter genomen. 

Het tapen of afplakken van je voeten voor de wandeling

Blaren en wandelen worden vaak met elkaar geassocieerd. Vooral als je langere afstanden gaat lopen. Bij georganiseerde wandelingen heb je vaak zelfs zogeheten ‘prikposten’. Daardoor lijken blaren bijna niets onoverkomelijks. Maar, daar ben ik het niet mee eens. Uit eigen ervaring weet ik dat je blaren kan voorkomen. Ervaring? Ja: in de ruim 20 jaar die ik zelf al gelopen heb, kan ik de blaren die ik heb gehad op Ă©Ă©n hand tellen. En als ik een keer een blaar had, dan was dat ook eigenlijk een beetje mijn eigen schuld. Vaak was ik zelf iets vergeten of had ik die keer wat voorbereidingen overgeslagen.

Mijn vaste routine om blaren te voorkomen is als volgt: goede schoenen in Ă©Ă©n maat te groot + wandelsokken van het merk FALKE + het goed afplakken van je voeten.

Door het afplakken of ’tapen’ van je voeten maak je eigen zelf een soort tweede huid. En als je dit doet, kan er geen directe wrijving meer optreden tussen je voet en de schoen. En dat zorgt er weer voor dat je praktisch nooit meer blaren krijgt.

Er verschillende manieren en materialen om je voeten af te plakken. De populairste methode is het ‘dakpansgewijs’ aanbrengen van aansluitende repen leukoplast over je hele voet. Ook je achillespees neem je daarbij mee. Deze vorm kan je een paar dagen laten zitten.

Zelf vind ik dit geen prettige manier van tapen. Dat heeft drie redenen: ik wil de tape graag verwijderen na Ă©Ă©n wandeling, ik vind het lastig om zo te tapen Ă©n ik heb het gevoel dat ik deze manier van tapen de hele wandeling opmerk. Dat zit mij in de weg.

Afplakken met Fixomull

Daarom ben ik uiteindelijke uitgekomen op het afplakken met Fixomull Stretch, formaat 20 cm x 10 m. Fixomull stretch is dun, heeft een volledige fixatie en is zelfklevend en rekbaar. Het is makkelijk in gebruik omdat het vrij gemakkelijk op te knippen is en er hokjes op de achterkant staan. Ben je klaar met wandelen? Dan haal je het er gemakkelijk weer af – eventueel met wat hulp van de douche. De volgende dag tape je je voeten gemakkelijk weer in. En zo’n rol gaat lang mee: zelf doe ik er ongeveer een jaar mee. 

 

Welk gedeelte tape ik af?

Bij deze methode tape je de onderkant van je hele voet af. Ook neem je je hak mee (dus ook het hielbeen en je achillespees). Als je merkt dat je tussen je tenen af en toe ook wrijving merkt in je schoenen, kun je ervoor kiezen om één of meerdere tenen ook in te tapen. Dat doe ik zelf ook. 

Is tapen voor iedereen?

Ja, eigenlijk wel. Maar onthoud: de meeste wandelaars die afplakken hebben hier wel hun eigen methode of materialen voor gevonden. Het is een kwestie van onderzoeken wat bij jou past. Bijna iedere huid is geschikt om af te plakken. Zelfs voor mensen die allergisch zijn voor bruine pleisters zijn er alternatieven. Zo kun je witte leukoplast gebruiken. En mocht je “risicovoeten” hebben (dus, mocht je sneller wondjes en blaren krijgen), dan wil je je voeten juist afplakken om blaren en wondjes te voorkomen. Neem vooraf contact op met je huisarts, je pedicure of je diabetesverpleegkundige. 

 

Soms is het optreden van wondjes of blaren juist een contra-indicatie zijn. Dus, mocht je tijdens een meerdaagse wandeling twijfelen, of mocht je huid te veel beschadigd zijn: neem dan contact op met je arts of verpleegkundige of ga langs bij een EHBO post.  

 

Rugzak of heuptas

Om te bepalen wat jij nodig hebt, is het handig om eerst te bedenken wat je precies gaat doen. Ga je dagtochtn maken of ben je van plan een lange trektocht of pelgrimstocht te ondernemen? Natuurlijk neem je minder spullen mee voor een dagtocht dan voor zo’n lange tocht. Maar als je die dagtochten gebruikt als training voor een langere tocht, dan zou ik je aanraden om af en toe ook met een grotere rugzak te lopen. Zo leer je jouw tas kennen en raak je gewend aan het gewicht.

Voor een relaxte dagtocht kun je prima uit de voeten met een 20 liter rugzak. Persoonlijk vind ik het ook fijn om met een grotere heuptas te lopen. Het handige daarvan is dat ik snel bij mijn spullen kan, bijvoorbeeld als ik snel even een foto wil maken of mijn poncho nodig heb (want ja, we weten allemaal hoe verraderlijk het weer soms kan zijn).

Ga je echter voor die trektocht of pelgrimstocht, dan adviseer ik zelf altijd een tas van 75 liter. Je weet maar nooit welke avonturen er op jouw pad komen! En laten we niet vergeten dat zon, regen, hagel en sneeuw ook nog eens roet in het eten kunnen gooien. Zorg dus zeker voor een bagcover (of desnoods een poncho die over je tas past) om alles droog te houden. Drybags zijn trouwens ook superhandig om ervoor te zorgen dat jouw waardevolle spullen en telefoon droog blijven.

Maar goed, het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je leert hoe je jouw tas het beste kunt instellen. Als je daarover twijfelt, kun je altijd in een winkel om advies vragen of iemand raadplegen die er verstand van heeft. En anders zijn er ook nog genoeg video’s op YouTube te vinden waarin ze je precies laten zien hoe het moet. Op die manier voorkom je rugpijn en schouderklachten en kun jij zorgeloos op pad gaan. 

Mijn outfit voor een dagtocht

 • Wandelschoenen 
 • Falke wandelsokken
 • “Wandel”broek
 • Strak broekje onder mijn broek, om zo het schuren van je dijen te voorkomen
 • T-shirt (ik werk graag met verschillende laagjes)
 • Fleece of vest
 • Jack, waterafstotend
 • Thermo onderkleding
 • Poncho of regenkleding. Ik draag altijd een paar wegwerp-poncho’s bij me. Houd er rekening mee dat je poncho ook over je tas past.
 • Handschoenen
 • Wandelstokjes/stressbal/steen om iets mee te doen tijdens het wandelen. Zo voorkom je ‘dikke vingers’. Tijdens het wandelen beweeg ik mijn vingers en ‘speel’ ik met bijvoorbeeld zelfgemaakte stokjes
 • Muts of pet
 • Buff (zowel in de winter als in de zomer, tegen kou of juist verbranding)
 • Zonnebril
 • Rugzak, Heuptas
 • Een rood fietslampje voor als het donker wordt

Verzorging, eten en drinken

 • Twee grote bidons water, afhankelijk van het weer. De Ă©Ă©n vul ik met water, bij de ander voeg ik ook limonadesiroop toe
 • EHBO-set (pleisters) en een reddings deken
 • Fixomull Stretch 20 cm x 10m om af te plakken
 • Brood
 • Muesli reep
 • Mandarijn
 • Druivensuiker
 • WC papier
 • Deodorant
 • Zakdoeken / Zweetbandje
 • Sneldrogende handdoek
 • 2 m touw en een rol ducktape (PVC buisje waarop ik stuk tape heb gerold), voor een noodreparatie. Het touw kan tijdens een langere tocht ook als tijdelijke waslijn worden gebruikt
 • Zakmes
 • Zonnebrand
 • Tekentang
 • Zitmatje
 • Kiss off life. Dat is een gemakkelijk te gebruiken barrière voor mond tot mond beademing met een eenrichtingsklep in sleutelhanger model

Wandelen kan met elk budget

Wandelen is voor iedereen toegankelijk. Of eigenlijk, iedereen kan eraan beginnen. Maar wanneer je alle kosten bij elkaar optelt, kan het bedrag natuurlijk wel behoorlijk oplopen. Maar dat is niet per se nodig!

Op platforms zoals Vinted kun je namelijk ook veel vinden. Een tip hierbij is om je zoektermen ook in het Engels of Frans in te vullen (gebruik Google Translate indien nodig). Zoek dan ook naar werkkleding, jacht- en/of viskleding. Daar zit ook vaak iets tussen.

Mijn advies is om geen tweedehands schoenen te kopen. Deze schoenen zijn op een bepaalde manier ingelopen/versleten en kunnen blessures veroorzaken. Je kunt echter wel eens op Vinted of in de kringloopwinkel rondkijken. Hier kun je namelijk nog nieuwe schoenen tegenkomen van mensen die vergeten zijn ze te retourneren of die uiteindelijk niet aan die ene wandeltocht zijn begonnen – terwijl het prijskaartje er nog aan zit.

Zelf koop ik vaak schoenen van een verouderd model en met een bijzondere kleur. Vaak werden ze daardoor niet goed verkocht meer, en zijn ze daardoor minder prijzig.

Ook kijk ik vaak naar werkkleding die geschikt is voor buitenactiviteiten. Dit type kleding is meestal stevig en ontworpen om actief in te kunnen bewegen. Hetzelfde geldt voor kleding bestemd voor vissen, jagen, zeilen en sporten.

Mijn wandel CV